De zwangerschap behoort tot de mooiste momenten in het leven van een vrouw, maar de lichamelijke veranderingen en veranderingen in de hormoonhuishouding kunnen voor ongemak zorgen. Gelukkig is er steeds meer aandacht voor zwangerschapsklachten en kan een zwangerschapsmassage verlichting geven.

Zwangerschapsmassage is een zeer zachte massagevorm met subtiele strijkingen en knedingen. Zwangerschapsmassage kan binnen ieder stadium van de zwangerschap verlichting geven. Tijdens de eerste drie maanden zal de massage misselijkheid en hoofdpijn voorkomen en ertoe bijdragen dat men zich lichamelijk fit blijft voelen.

Tijdens de tweede fase van de zwangerschap, begint het lichaam van de vrouw sterk te veranderen. Dit kan gepaard gaan met rugpijn, kramp in de benen, opgezwollen voeten, nekkrampen en slapeloosheid. De zachte massagetechnieken die bij zwangerschapsmassage toegepast worden, zullen voor verlichting zorgen. Voor de buik en onderrug worden daarbij nog eens extra zachte massagetechnieken gebruikt. De diepe ontspanning zorgt ervoor dat lichamelijke klachten verlicht worden. Ook komen er minder stresshormonen vrij waardoor men ook geestelijk tot rust komt. Daarnaast stimuleert zwangerschapsmassage de doorbloeding waardoor zuurstof en voedingsstoffen beter worden opgenomen door zowel moeder als kind.

Vooral ook tijdens de laatste fase van de zwangerschap zijn deze momenten van diepe ontspanning onmisbaar. Dankzij zwangerschapsmassage verloopt de zwangerschap niet alleen aangenamer, maar ook de kans op complicaties tijdens de zwangerschap en de bevalling nemen aanzienlijk af.

 

Contra-indicaties zwangerschapsmassage

Er bestaan echter enkele situaties waarbij zwangerschapsmassage niet gegeven mag worden. Enkele voorbeelden van contra-indicaties voor zwangerschapsmassage zijn hartklachten, koorts, trombose, bloedingen en infectieziekten. Wie van plan is om zwangerschapsmassage te ondergaan, moet dit altijd van tevoren met de arts of verloskundige bespreken.